Vi har på denne siden valgt å gi boligkjøperne informasjon og råd som kan være nyttige i forbindelse med kjøp av brukt boligeiendom. Gå igjennom hele kjøpsprosessen. Husk at jo bedre forberedt man er, jo tryggere vil et boligkjøp bli.

Forberedelsen

Har du bestemt deg for å bytte bolig? Eller skal du kjøpe bolig for første gang? Da bør du først finne ut hva du har av midler i egen bolig og deretter ta kontakt med banken for å finne ut hvor din øvre smertegrense eventuelt går, før budrunden starter. Har du opplevd eller hørt om andre som har mistet sin drømmebolig på grunnlag av manglende finansiering? Det forekommer fra tid til annen, så følg rådene våres;

  1. Verdi på egen bolig. Få estimert verdien på egen bolig. Vi setter deg gjerne i kontakt med en megler som tar vurderingen gratis. Fortell megleren at vurderingen skal være et grunnlag til beregning av egenkapital til kjøp av ny bolig.
  2. Trekk fra meglerkostnader. Ved bergning av egenkapital i egen bolig, så må du ikke glemme kostnadene ved salget. Beregn ca. provisjon på bruk av megler selv, under siden ”Boligselgerinformasjon/meglerprovisjon”. Trekk deretter ut kostnaden ved annonsering, eierskifteforsikring, etc.
  3. Legg til kjøpsomkostninger. Ved kjøp av selveierbolig tilkommer dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen til staten. I tillegg kommer tinglysningsgebyr av skjøte/pantobligasjoner på ca. kr. 3 500,-. Ved andel i borettslag/aksjeleilighet er omkostningene til forretningsfører ofte et sted mellom kr. 3 000 og 15 000,- + noteringsgebyr på lån etc. på ca. kr 3 500,-.
  4. Få tilbud fra flere banker. Ikke aksepter det første tilbudet du får. Det er mange tusen kroner å spare hvis du bare vil og tar deg bryet med å høre med flere banker.
  5. Husk fellesgjeld på bolig. Fellesgjeld er noe du betaler gjennom husleien og vil derigjennom påvirke din betalingsevne. Derfor gir bankene som regel et finansieringsbevis som innbærer at det ikke er noe fellesgjeld på boligen. Er det fellesgjeld, så må du trekke den ut av finansieringen fra banken.
  6. Eksempel på finansieringsbevis; Banken gir deg finansieringsbevis på kjøp av bolig til kr 1 000 000 inklusive egenkapitalen din. Regnestykket blir da som følger; boligens kjøpesum + omkostninger + fellegjeld + eventuell oppussing= 1 000 000,-. Er du usikker på hva ditt finansieringsbevis egentlig inneholder, så kontakt banken din.